NL FR EN
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

NB: De Franse versie van deze rubriek is de meest recente.


Wanneer denk je aan een CORONAVIRUS-infectie?

Een mogelijk geval van COVID-19 is een persoon met :

  - Ten minste EEN van de volgende belangrijke symptomen van een acuut begin zonder andere duidelijke oorzaak: hoest, dyspneu (kortademigheid, ademhalingsmoeilijkheden),
pijn op de borst, smaak- of reukverlies;
 OF
  - Ten minste TWEE van de volgende kleine symptomen met geen andere duidelijke oorzaak: koorts, spierpijn, vermoeidheid, rhinitis, keelpijn, hoofdpijn, verlies van eetlust, waterige diarree, acute verwarring, plotselinge daling;
 OF
  - Een verergering van chronische ademhalingssymptomen (COPD, astma, chronische hoest...), zonder andere duidelijke oorzaak.

Zodra de symptomen beginnen, blijf dan thuis in quarantaine en neem telefonisch contact op met uw huisarts voor een COVID-test. De quarantaine duurt minimaal 7 dagen vanaf de eerste symptomen en stopt alleen als er gedurende 3 dagen geen koorts is geweest met een significante verbetering van de symptomen.


Wat is een risicovol contact?

Een COVID-19 hoog risico contact is een persoon die in direct contact is geweest met een persoon waarvan de COVID-test positief is teruggekomen:

  - Als het contact minstens 15 minuten duurde, binnen 1,5 meter, zonder het dragen van een masker dat de neus en de mond bedekt.

 EN 

  - In de periode tussen de 2 dagen voor en 7 dagen na de positieve test.

In dit geval moet u 10 dagen na het laatste risicovolle contact thuis in quarantaine blijven en een test uitvoeren direct als u symptomen heeft, na 7 dagen als u geen symptomen heeft.


Pandemieadvies bij Covid-19

  1. Draag je masker, en bedek je neus en mond zodra je het huis verlaat.
  2. Respecteer de hygiënische voorzorgsmaatregelen (was uw handen regelmatig en na elke behandeling van uw masker).
  3. Houd een afstand van 1,5 meter van anderen.
  4. Vermijd contact met andere mensen gedurende meer dan 15 minuten als u geen masker draagt en als u zich op minstens 1,5 meter afstand van hen bevindt.
  5. Beperk uw nauwe contacten
  6. Geef de voorkeur aan buitenactiviteiten

Sites en informatie

Voor meer informatie over coronavirus kunt u de volgende pagina's raadplegen:

Om een afspraak te maken voor een COVID-PCR-test:
brussels.testcovid.be/
Om de resultaten van uw PCR-test te bekijken:

mijngezondheid.belgie.be